Oxidering af Sablet Blanc 2010

December måned har budt på en ny oplevelse med vin. Jeg åbnede de sidste 3 flasker Sablet Blanc 2010, og kunne konstatere at alle 3 flasker var oxiderede. Hvad er oxidering og hvorfor oxidere en vin,  det vil jeg beskrive i det efterfølgende.

Oxidering eller iltning er en kemisk reaktion der opstår, hvis vinen udsættes for meget ilt/luft. Det kaldes også madeirisering efter vinene fra Madeira, en af de vine der har en oxideret smag. Iltning kendes også fra brunfarvning af æbler og irring af kobbertage. Oxidering giver hvidvin et brunligt præg, som i Sablet 2010 var endog meget brunt og gav en  duft af sherry eller madeira.

Oxidering er en risiko der opstår så snart druen er knust, for at hindre dette tilsættes vine sulfitter. Enkelte vine udsættes bevist for oxidering som Madeira og Riversaltes.

Så hvis din hvidvin oxidere kan du roligt drikke den, hvis du kan lide smagen, eller du kan bruge den til madlavning.

Sablet Blanc 2010

Dette indlæg blev udgivet i Carstens Blog. Bogmærk permalinket.