Økologiske- og Biodynamiske vine

—

Jeg har smagt biodynamiske vine jeg ikke brød mig om, men de bedste vine jeg har drukket, har alle været biodynamiske. Dette citat af Peter Sisseck siger meget om den meget spænende bevægelse i vinproduktionen væk fra traditionel dyrkning og over til økologisk eller biodynamisk dyrkning, men det siger også at økologi og biodynamik ikke er et kvalitetsstempel.

Kodeordet for de alternative vindyrkere er jordens kvalitet målt i god humus, der er organisk materiale dannet ved bakterier, svampe og regnormes nedbrydning af plantedele og dyremøg.

—Det giver en bedre optagelse af næringsstoffer, og forøger vandbindingens evnen i jorden. Dette er en fordel i en tør sommer for vandet mindsker sukkerproduktionen i druen. Vi ser nu mange steder, at der dyrkes grønne afgrøder mellem vinrækkerne. Det giver leveplads for rovbillerne, der spiser de skadelige insekter. Desuden giver det god og naturlig gødning til jorden samtidig med at humusen forbedres.
—
I den traditionellle  vindyrkning må der bruges op til 660 mg pesticider pr. kg druer. Det efterlader i vinen et gennemsnit på 98,3 mikogram/l. Ved økologisk og biodynamisk dyrkning må der ikke bruges pestecider, og der er ved kontrolmålinger heller ikke fundet pestecidrester i disse vine. Det interessante er at der ingen grænseværdier er for vin. For drikkevand er grænsen 0,5 mikrogram/l svarer til 1 sekund i 64 år. Grænseværdien for fødevarer er 100 mikogram/kilo. Vand i EU har altså grænseværdier der er 200 gange mindre end i fødevarer og traditionel dyrket vin.
Svovlindholdet betyder noget for smagen, derfor bør der være så lidt svovl i vinen som muligt. Mange af de vine Vinfællesskabet importerer har et svovlindhold på mellem 30 mg/l og 50 mg/l. Her er EU s grænseværdier for økologisk dyrket vin og traditionel dyrket vin:
—Rødvin              øko 100 mg/l  alm 160 mg/l
—Rose, tør hvid  øko 150 mg/l  alm 210 mg/l
—Halvtør hvid    øko 230 mg/l  alm 260 mg/l
—Sød hvid           øko 270 mg/l  alm 300 mg/l
—Mousserende  øko 190 mg/l  alm 210 mg/l
—Dessertvin       øko 370 mg/l  alm 400 mg/l
—Svovlen bruges til at tøjle gærcellerne, den beskytter mod iltning, og beskytter mod vækst af bakterier.
—Svovlen er ikke så nødvendig mere fordi, vinproducenten er meget dygtigere, og der er langt større renlighed i produktionen end for 20 år siden.

 

Dette indlæg blev udgivet i Carstens Blog. Bogmærk permalinket.